PRESENTATION OUTLINE
Arhitectura von Neumann vs Harvard
John von Neumann
- John von Neumann s-a nascut la data de 28 decembrie 1903, Budapesta, Austro-Ungaria. El a fost un matematician evreu de origine austro-ungară cu contributii importante în diverse domenii ale matematicii si fizicii.
Von Neumann a fost un membru al Proiectului Manhattan și al Institutului pentru Studii Avansate de la Princeton. Împreună cu Edward Teller și Stanislaw Ulam, von Neumann a rezolvat probleme cheie din teoria fizicii nucleare.
Neumann a început să lucreze in 1930 la teoria calculabilității, un domeniu al matematicii care se ocupă cu studiul modalităților prin care calculele pot fi efectuate de către mașini. El a dezvoltat conceptul de mașină universală de calcul, care a devenit unul dintre pilonii teoriei calculabilității.
În 1945, Neumann a fost unul dintre fondatorii proiectului ENIAC, care a fost primul calculator electronic programabil din lume. In acelasi an, el a scris o carte care a descris un model pentru un calculator electronic digital programabil, un precursor al calculatoarelor moderne. Acest model se numeste "arhitectura von Neumann" și a rămas în mare parte neschimbată în calculatoarele moderne.
Arhitectura von Neumann
- Arhitectura von Neumman a fost inventata de catre John von Neumman in 1945.
Aceasta se bazeaza pe principiul ca datele si instructiunile se afla in aceeasi memorie si nu exista diferente formale intre cele doua.
-instructiunile pot fi prelucrate foarte usor
programele se pot auto-modifica
-folosit pentru calculatoare electronice de uz general
-folosirea aceleiasi magistrale pentru instructiuni si date poate duce la efectuarea mai lenta a proceselor de calcul
Arhitectura
von Neumann
aplicatii Este folosita in majoritatea calculatoarelor electronice de uz general
Arhitectura Harvard
- Arhitectura Harvard separa memoria pentru date de cea pentru instructiuni, cele doua avand si magistrale separate.
Aceasta este folosita in principal la dispozitive pentru procesarea semnalelor audio/video si diverse electrocasnice.
-lungimea instructiunilor este de obicei fixata
-datorita memoriei si magistralelor separate, datele si instructiunile pot fi accesate in acelasi timp duce la efectuarea mai rapida a proceselor de calcul
Arhitectura
Harvard
aplicatii Este folosita la automobile, dispozitive electrocasnice, dispozitive de procesare audio/video
CONCLUZIE
- In concluzie, ambele tipuri de arhitectura a calculatoarelor au avantaje si dezavantaje, von Neumman facilitand modificarea instructiunilor, si Harvard creand sisteme "dedicate", dar mai eficiente datorita separarii dintre date si instructiuni.