Işığı ilk keşfeden bilim adamı Nikola Tesla'dır.Işıklandırma projesini Tesla'dan alan Edison ise kendi buluşu olan elektrik ampulünü bu projeye dayanarak geliştirmiştir.
IŞIK NEDİR? Çevremizdeki cisimleri sahip olduğumuz beş duyu organımızla tanıyıp algılamaya çalışırız Bu organlarımızdan en önemlilerinden biri de gözümüzdür. Çünkü çevremizde meydana gelen bir çok şeyi görerek tanır ve onlar hakkında fikir ediniriz. Görme olayı ise tamamen ışıkla gerçekleşir. Etrafımızdaki cisimlerden bir kısmı ışık yayarak görünürler (Güneş, yıldızlar, yanan kağıt, lamba, ateş böceği gibi) Ayrıca ışık yaymadıkları halde ışık kaynaklarından yayılan ışığı yansıtarak görünen cisimler de vardır. (Çiçekler ev masa sıra gibi) İşte cisimleri görmemizi sağlayan göze gelerek bize algılatan enerjiye ışık diyoruz.
IŞIK NASIL YAYILIR ışık kaynaklarından yayılan ışınlar homojen ortam içerisinde doğru boyunca ilerler. Işığın ilerlemesi için ortama ihtiyaç yoktur. Işık homojen saydam ortam içerisinde sabit hızla yayılır ve ışık hızı ortama göre değişir. Işığın boşlukta yayılma hızı yaklaşık olarak saniyede üç yüz bin kilometredir
IŞIK KİRLİLİĞİ Gerekmeyen yerlerin aydınlatılması ya da gereğinden fazla aydınlatılma yapılması, gözü yorar ve görmeyi kötü yönde etkiler Buna ışık kirliliği diyoruz. Işık Kirliliği her tür etkisiz aydınlatmayı kapsar. Bunların başlıcaları şunlardır:
Işık taşması: Işığın istenmeyen veya gerekmeyen yeri aydınlatması. Göz Kamaşması : Gözün alışık olduğu aydınlatma seviyesini aşıp görme yetisinin bozulması ve nesnenin görünürlüğünün kaybolması. Şayet ışık kaynağı, aydınlattığı nesneden ek olarak belirgin ise aydınlatma kötüdür. Dikine Işık : Doğrudan doğruya gökyüzüne giden ışık. Sözün tam anlamıyla ziyan olan ve boşa giden, uzayda kaybolan ışıktır. Astronomlar ve gökyüzünü izlemek isteyen her biri amaçlı en kötü ışık Kirliliği budur. Işığın atmosferdeki tozlar ve moleküller tarafınca saçılması neticesinde göğün doğal olan parlaklığının bozulmasına, artmasına ne sebeple olur . Kamaşma ya da ışık tecavüzü oluşturan armatürler dikine ışık da gönderirler. Kentlerin üzeri uçaktan görülen ışık denizi, genellikle yukarıya dosdoğru olarak yönlendirilmiş olan ışıklardır. Aşırı Miktarda Işık : Belli bir işin yapılması amaçlı gerekli olmuş olan aydınlatma miktarını fazlasıyla aşan ışık. Fazla ışık her zaman güzel aydınlatma anlamına gelmez
Dış mekanlarda yanlış yerde,yanlış miktarda ve yanlış yönde yapılan aydınlatmalar ışık kirliliğine neden olur.Yerinde kullanılmayan aydınlatma, işitmeyi ve algılamayı olumsuz etkiler. Psikolojik ve fiziksel olarak olumsuz yönde etkiler. Örneğin; arabaların farları gözlerimize geldiğinde aşırı ışıktan etkileniriz. Fotoğraf makinası ışığı gibi ani yüksek ışık gözlerimizin sağlığını etkiler kısa bir süre körlük yaşayabiliriz. Aşırı ışık kullanımı, gözün görme yeteneğinde azalmaya sebep olmaktadır.
Işık kirliliği, aşırı ve dengesiz ışıklandırma görüntü kirliliğide oluşturur.
Işık kirliliği sadece insanlara değil hayvanlarada zararı olur, Örneğin küçük sineklerle beslenen göçmen kuşlar gece seyahat ederler. Deniz fenerleri gibi yüksek yapılardan yayılan ışıklar onlar için çekici olur. Bunun sonucu, kuşlar ya yorulup düşünceye kadar ışık etrafında dönerler ya da doğrudan
binaya çarparlar. Bu şekilde bir gecede binlerce kuşun öldüğü bilinmektedir.
Bazı deniz hayvanlarının yuvalama alışkanlıkları ışık kirliliği ya da yapay aydınlatma yüzünden tehlikededir. Denize ulaşmak için deniz ile kara arasındaki aydınlık farkını kullanan kaplumbağalar yapay ışıklandırmalarla karaya yönelince hayatlarından olmaktadırlar
IŞIK KİRLİLİĞİ KAYNAKLARI Yol,cadde ve sokak aydınlatmaları Park bahçe ve spor alanlarının aydınlatmaları Reklam panoları için yapılan aydınlatma Evlerde yapılan aşırı aydınlatma Güvenlik nedeni ile yapılan aydınlatmalar Mağazaların gece aydınlatmaları.
IŞIK KİRLİLİĞİNDEN KORUNMA YOLLARI Park ve bahçelerde perdeli aydınlatma lambaları kullanmalıyız.
Bina dış cephe, reklam ve ilan panolarının aydınlatılması yukarıdan aşağıya doğru yapılmalı.
Çok yoğun ışıklı lambalar projektörler kullanmamalı. İki yanında binaların bulunduğu cadde ve sokaklarda enine çelik halat askı sistemine takılan ve sadece yola ışık gönderen armatürler kullanılmalı.
Güvenlik amaçlı aydınlatmalarda harekete duyarlı, kendini otomatik olarak açan sistemler kullanmalıyız.
Aşırı ve karmaşık gözleri yoran ışıklandırmadan kaçınmalıyız.