PRESENTATION OUTLINE
augustus 1610 verkregen enkele Portugees-joodse handelaars van het Rotterdamse stadsbestuur toestemming om handel te drijven in Rotterdam. Aan deze vergunning waren een aantal rechten verbonden, zoals volledige godsdienstvrijheid en toestemming voor de bouw van een synagoge en het aanleggen van een joodse begraafplaats.
In 1647 werd een nieuw contract met de stadsraad getekend waarin de joden alle rechten kregen, die ze ook in Amsterdam hadden. De joodse gemeenschap ontwikkelde zich daarop snel en in het huis op de hoek van de Wijnhaven en de Bierstraat werd een fraaie synagoge ingericht. Ook werd er een Talmoedschool gesticht, de Jesiba de los Pintos, die in 1669 naar Amsterdam verhuisde. De meeste van de vaak vooraanstaande Portugees-joodse families hielden zich bezig met internationale handel.
Tussen 1800 en 1900 werd de joodse gemeenschap van Rotterdam ruim viermaal zo groot, wat te danken was aan de economische ontwikkeling van de stad. Ook bleef een aantal joden uit Oost-Europa, dat op doortocht naar Amerika was, in Rotterdam hangen. Ondanks de verbetering van de economische toestand bleef de armoede wijdverbreid. Met deze problematiek hielden een armbestuur van zes leden en diverse sociale instellingen zich bezig.
In de loop van de negentiende eeuw nam de integratie van joden op alle terreinen van het maatschappelijk leven toe. Diverse leden van de joodse gemeenschap namen deel aan het openbare bestuur en ook op gebied van de pers, rechtspraak, onderwijs en geneeskunde namen vele joden een prominente plaats in.
tegenwoordig binnen de joodse gemeente van Rotterdam verschillende verenigingen en instellingen actief. In 1981 werd in de tuin van het stadhuis een monument onthuld, ter herinnering aan de joodse slachtoffers van de bezetting. Ook aan het Plein Loods 24 staat sinds juli 1999 een herinneringsteken. De poort van het voormalige joodse ziekenhuis aan de Schietbaanlaan is in mei 2001 gerestaureerd en fungeert nu als herdenkingplaats.
DIT WAS WAT INFORMATIE OVER HET JODENDOM IN ROTTERDAM