bayrak şairi olarak bilinir
Hece ve aruzu kullandığı şiirlerin yanı sıra serbest şiirler de yazmıştır
Rubai türünün son ustalarından
Gazetelerde siyasi ve edebi fıkralar yazar
Sözleri:
Çıksam şu dağların yücelerine
Eş olsam gurbetin gecelerine
İmrenir dururum nicelerine
Bir ben mi murada eremiyorum
Bağrımda bir yangın yanar tutuşur
Görünmez dallerde kuşlar ötüşür
Bir gönlüm var benim yanar tutuşur
Bir ben mi murada eremiyorum
"And olsun geceye, gündüze...
And olsun karaya, denize...
And olsun kaleme, kâğıda...
Bir millet yarattım doğuda!
Türk diye bir yüce ad verdim.
Önüne kılavuz kurt verdim.
En üstün değerleri erdemi,
En güzel ülkeyi yurt verdim!
Donattım ruhunu imanla,
Kolunun gücünü sert verdim.
Ve onu mazluma sığınak,
Zalimin başına dert verdim!!!"
N. YILDIRIM GENÇOSMANOĞLU / DESTANLAR BURCU
1926 yılında Karaman’da doğmuştur. İlkokul beşinci sınıftayken babasını kaybetti. İlkokul ve ortaokulu Karaman’da okuduktan sonra, Adana'daki öğretmen okuluna gitmek ister. Başarılıdır, öğretmenleri özellikle kompozisyonlarını çok beğenir ama bir aksilik planını bozar. "Marya" şiirinde sözünü ettiği 'Malarya' hayatını altüst eder. Bu koca sivrisineğin ısırığından sıtma olur ve sayıklamalar içinde bir buçuk ay yatar. Tabii ne imtihan kalır ne de eğitim hayalleri. Karaman'da sadece ortaokul vardır. Artık şair olan dayısı gibi o da bir kâtiplik bulma düşüncesindedir. Bu sırada beklenmedik bir şey olur ve Kuleli Askeri Lisesi Konya'ya taşınır. Son gününde yetişerek Konya'daki sınava girer, kazanır.
Aruz, hece ve serbest vezinle şiirler yazdı. Şiirlerinden bazıları bestelendi. 1963 yılında yaptığı “Kara Gözlüm Efkarlanma Gül Gayri” adlı eseri pek meşhurdur. En çok tanınan şiiri, Hancı adıyla meşhur olan Binbirinci Gece adlı manzumesidir. Şiirleri his ve hasret yüklüdür. Aruzla yazdıklarında bir varlık gösterememiştir.
1977 yılında yazdığı "Gurbetten Gelmişim Yorgunum Hancı" adlı şiiri de bestelendi. Gurbetten gelmişim, yorgunum hancı Şuraya, bir yatak ser yavaş yavaş... Aman karanlığı görmesin gözüm! Beyaz perdeleri ger yavaş yavaş.
Bekir Sıtkı Erdoğan, Zeliha Hanım ile evli idi.
Bekir Sıtkı Erdoğan, 24 Ağustos 2014 tarihinde İstanbul’da tedavi gördüğü GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesinde 88 yaşında ölmüştür.
Ödülleri :
1973 - Cumhuriyet'in 50. Yılı Şiir Yarışmasını Ellinci Yıl Marşı ile kazandı.
Şiir Kitapları :
Bir Yağmur Başladı (1949-1957)
Dostlar Başına (1965)
Kışlada Bahar (1970)
Binbirinci Gece
Rubai, şarap, dünyanın türlü nimetlerinden yararlanma, hayatın anlamı ve hayat felsefesi, tasavvuf ve ölüm gibi konular işlenir. Rubai diğer nazım şekillerinden farklı olarak özel bir ölçüyle yazılır. 24 kalıbı vardır