İstenilen seviyedeki akademik başarının ön koşulu olan olumlu okul iklimin sağlanabilmesi için her okula kişiliğine uygun teşhiste bulunulmalı ve okul iklimi iyileştirme ve geliştirme programları uygulanmalıdır.
Eğitim uzmanları tarafından kısaca kurumun ‘karakter ve kalite’si olarak tanımlanan okul iklimi, öğrencilerin okula karşı aidiyet hisleri, öğretmenlerin mesleki tatminleri ve yaşadığı zorluklar gibi birçok farklı algıyı ölçer.
Araştırmalar okul ikliminin sağlıklı öğrenme ortamlarının oluşmasında ya da ciddi öğrenme engellerinin meydana gelmesinde önemli rolü olduğunu göstermektedir.
Teşhis aşamasında Yale Üniversitesi tarafından geliştirilen 'Okul İklimi Ölçeği' en yaygın kullanılan ölçektir. Bu ölçek öğrenci, öğretmen, anne-baba ve yönetici algılarını ve okulun problemlerini tespit etmeyi sağlar.
Okul İklimi Ölçeğine göre öğrencilerin okul iklimine dair algısını altı faktör belirlemektedir: 1) Okul kaynaklarının kullanımı, 2) Düzen ve disiplin, 3) anne-baba katılımı, 4) okul binası, 5) öğrenciler arası ilişkiler, 6)öğrenci-öğretmen ilişkisi.
Başarılı eğitim sistemlerinde olumlu okul ikliminin temelini oluşturan ‘işbirliği’, ‘aktif problem çözme’ ve ‘oylamayla karar alma’ prensipleri kullanılmaktadır.
Olumlu okul iklimi akademik başarının istenen seviyeye gelebilmesi için ön koşul durumundadır. Bu nedenle her okula kişiliğine uygun teşhiste bulunulmalı ve okul iklimi iyileştirme ve geliştirme programları uygulanmalıdır.