1 of 14

Slide Notes

DownloadGo Live

ΦΑΡΜΑΚΟΓΝΩΣΙΑ - ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ / Θέμα : « ΒΡΩΜΗ »

No Description

PRESENTATION OUTLINE

ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ - ΑΙΓΑΛΕΩ
Έτος : 2022 -2023

Β’ Βοηθών Φαρμακείου ( Φ’2 )


AVENA SATIVA /« ΒΡΩΜΗ »


Αθανασία Σκαμβούγερα

ΚΑΤΑΓΩΓΗ

Η βρώμη (Avena sativa, Αβένη η ήμερος), είναι η κοινή ονομασία ορισμένων ειδών του γένους Αβένη (Avena) της οικογένειας αγρωστώδη (Graminae).
Ενώ η βρώμη είναι κατάλληλη τροφή και για ανθρώπους, ως επί το πλείστον χρησιμοποιείται ως ζωοτροφή.

ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΤΑΞΙΝΟΜΙΣΗ

Βασίλειο: Φυτά (Plantae)
Συνομοταξία: Αγγειόσπερμα (Magnoliophyta)
Ομοταξία: Μονοκοτυλήδονα (Liliopsida)
Τάξη: Κυπειρώδη (Cyperales)
Οικογένεια: Ποοειδή (Poaceae)
Γένος: Αβένη (Avena)
Είδος: A. sativa
ΔΙΩΝΥΜΟ : Αβένη η ήμερος ( Avena Sativa )

ΣΕ ΤΙ ΚΛΙΜΑ ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΤΕ ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΥΔΟΚΙΜΕΙ

Για την ανάπτυξη της βρώμης δεν απαιτούνται ιδιαίτερα θερμά κλίματα και μεγάλη ηλιοφάνεια και γενικά το φυτό είναι περισσότερο ανθεκτικό σε υγρό περιβάλλον σε σχέση με τα άλλα δημητριακά, το σιτάρι, το κριθάρι και την σίκαλη.
Έτσι η καλλιέργεια της είναι ιδιαίτερα σημαντική σε χώρες με σχετικά ψυχρό κλίμα και υψηλή συχνότητα βροχών κατά τους θερινούς μήνες, όπως είναι οι χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης. Η καλλιέργεια της φτάνει ακόμη μέχρι και στη μακρινή Ισλανδία.
Η βρώμη είναι φυτό ετήσιας καλλιέργειας και η σπορά της μπορεί να γίνει είτε το φθινόπωρο, για θερισμό το καλοκαίρι, είτε την άνοιξη, για θερισμό νωρίς το φθινόπωρο.


ΣΠΟΡΑ

Η βρώμη σπέρνεται την άνοιξη ή νωρίς το καλοκαίρι, όσο νωρίς μπορούν να δουλέψουν στο έδαφος. Είναι σημαντικό να αρχίζει κανείς νωρίς, για να πετύχει ο θερισμός επειδή το καλοκαίρι με τη ζέστη κάνει τη βρώμη να μην αποδίδει. Η βρώμη αντέχει στο κρύο και είναι ανεπηρέαστη από παγετό ή χιόνι

ΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΒΡΩΜΗΣ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ

Η βρώμη θεωρείται ιδιαίτερα υγιεινή τροφή.
Η ανακάλυψη μετά από κλινικές έρευνες ότι η βρώμη μειώνει τις ποσότητες της LDL χοληστερίνης («κακή») στο αίμα την έκανε ιδιαίτερα δημοφιλή τα τελευταία χρόνια.

Διαθέτει νευροτονωτικές, αντικαταθλιπτικές, κατευναστικές, διεγερτικές, μαλακτικές και επουλωτικές ιδιότητες.
Η βρώμη έχει αποδειχθεί ότι μειώνει έως και 20% την LDL χοληστερόλη, ενώ παράλληλα αυξάνει την HDL χοληστερόλη μέχρι 15%. Μελέτες υποστηρίζουν ότι το βασικό δραστικό συστατικό της βρώμης που δρα κατά της χοληστερόλης είναι οι β-γλυκάνες, οι οποίες επηρεάζουν την απορρόφηση και την παραγωγή χοληστερόλης .

ΔΡΑΣΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ AVENA SATIVA

• Aιθέριο έλαιο,
• βιταμίνη Β, C, Ε,
• πρωτεΐνες (14%),
• υδατάνθρακες,
• άμυλο (50%),
• τριγωνέλλη,
αβενίνη και άλλα αλκαλοειδή, φυτοστερόλες,
• λιπίδια (5%), σαπωνίνες, φλαβόνες, ασβέστιο, χαλκό, κοβάλτιο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο, σιδήρο, βλέννα, πρωτεΐνες, γλοιΐνη, δεξτρίνη, λιπαρές ουσίες, κυτταρίνη, πυριτικό οξύ.

ΔΡΟΓΗ ΤΗΣ ΒΡΩΜΗΣ

Η βρώμη σποράς χρησιμοποιείται στην επίσημη ιατρική ως γενικό τονωτικό.
Στη λαϊκή ιατρική, χρησιμοποιούνται όλα τα μέρη βρώμης διαφορετικού βαθμού ωριμότητας - κόκκοι, χυμώδεις χλόες, πράσινο άχυρο.
Εκχυλίσματα νερού και ζελέ παρασκευάζονται από δημητριακά, τα οποία έχουν περιβάλλουσες, διατροφικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.