1 of 9

Slide Notes

DownloadGo Live

Strese Neden Olan Etmenler Ve Sağlık Üzerindeki Etkileri

Published on Feb 14, 2016

No Description

PRESENTATION OUTLINE

Strese Neden Olan Etmenler Ve Sağlık Üzerindeki Etkileri

SAĞLIK BİLGİSİ

Stres Nedir ?

  • Stres (Zorlanma) Stres, fiziksel ve sosyal çevreden gelen olumsuz etkiler karşısında organizmanın gerginleşmesi ve yeni duruma uymak amacıyla, bedensel ve psikolojik sınırlarının ötesinde çaba harcamasıdır.

Strese Neden Olan Etmenler

SAĞLIK BİLGİSİ

Strese Neden Olan Etmenler

  • Kontrol edilemeyen olaylar: Bazı olayların (ölüm gibi) kontrol edilmesi olanaksızdır. Bazı olaylar ise kontrol edilebilir. Olayları kontrol etmek veya onların kontrol edilebilir olduğunu düşünmek stresi engeller veya azaltır. Çünkü kontrol edebilmek, olayın oluşmasını engelleyebilmek anlamına gelir. Sözgelimi, işten çıkarılmayı birey kontrol edebilir. Bunu da işten çıkarılmasına neden olan davranışlarını değiştirerek yapar. Öte yandan birey işten çıkarılmayı kontrol edemeyeceğini düşünüyorsa, örneğin “işverenin bana düşmanlığı var, ne yaparsam yapayım sonuç değişmeyecek, o beni işten atacak.” kanısındaysa, işten atılma beklentisi strese neden olur.
  • Yordanamayan olaylar: Stres yaratıcı olayı önceden bilmek, yani onu yordayabilmek, stresin şiddetini azaltır. Çünkü kişi yordadığı olaya kendini hazırlar. Onun acı veren, üzen etkilerini azaltabilecek yollar bulur. Örneğin; çok sevilen, ancak çok yaşlı ve hasta olan bir yakının ölmesi şiddetli strese neden olmaz. Çünkü, yaşı ve sağlık durumu göz önüne alındığında, bu çok sevilen yakının öleceği yordanabilir türden bir olaydır.

Strese Neden Olan Etmenler

  • Bireyin sınırlarını zorlayan dış koşullar: Her insanın kendi yetenekleri, neleri yapıp neleri yapamayacağı, yeteneklerinin sınırları konusunda bir değerlendirmesi vardır. Kendilik değeri ve kendini gerçekleştirme yönündeki güdülen, insanları başarılı olabilecekleri işlere girişmeye yönlendirir. Kişiyi yeteneklerinin sınırına iten ve başarısızlığı, yüksek bir olasılık hâline getiren olaylar strese neden olur. Sınav niye strese yol açar? Çünkü sınavlarda yeteneğin zorlanması, kişinin yetenek düzeyinin sınav için yeterli olmaması tehlikesi her zaman vardır.

Stresin Sağlık Üzerindeki Etkileri

Stresin Sağlık Üzerindeki Etkileri

  • Bilimsel araştırmalar kesin olarak kanıtlamıştır ki stresin en çok zarar verdiği organlar kalp, beyin ve midedir.
  • Stres anında insan vücudu, kortizon ve adrenalin gibi stres hormonları olarakta tabir edilen hormonları salgılar. Bu hormonların salgılanması durumlarında, damarlar ve kaslar normal işleyişlerinin dışında çalışmaya başlarlar ve kasların kasılması, damarlarda büzülme gibi vücudun sağlıklı olarak işleyişine engel olan durumlar ortaya çıkar.

Stresin Sağlık Üzerindeki Etkileri

  • Bu tür durumlar, kan basıncının yükselmesine, kalp çarpıntılarına ve kalbin daha hızlı atmasına sebep olur. Stres doğanın gereğidir.
  • İnsan vücudu normal şartlarda bu durum ile mücadele edebilir. Fakat sürekli ve kronik diye tabir ettiğimiz stres, insan vücudunu sürekli olarak yukarıda saydığımız şartlarda yaşamaya zorlar. Kan basıncı yüksek, kaslar kasılmış ve damarlarda aşırı yüklenme şeklinde yaşamaya devam eden vücud, zamanla o vücuda kan pompalayan kalbin işleyişine de zarar verir. Ve kalp rahatsızlıkları bu sürekli ve yoğun stres altında yaşamanın sonuçlarıdır.

Untitled Slide