1 of 5

Slide Notes

DownloadGo Live

Arhitectura calculatoarelor

Published on Dec 10, 2023

No Description

PRESENTATION OUTLINE

Arhitectura calculatoarelor

de Rusu Cristiana

Cine a fost John von Neumann?

  • John von Neumann a fost un matematician american cu importante contributii in fizica cuantica, analiza functionala, teoria multimilor si in multe alte domenii ale matematicii, fiind unul din cei mai importanti matematicieni din istorie.

Ce este Arhitectura Harvard?

  • Arhitectura Harvard este o arhitectura a calculatoarelor caracterizata prin stocarea separata a instructiunilor si datelor. Arhitectura Harvard este destul de asemanatoare cu ideea lui von Neumann intrucat si aici avem un procesor care executa instructiuni secventiale si dispozitive de intrare/iesire. Caracteristicile arhitecturii Harvard fac ca aceasta sa fie adesea utilizata in sisteme integrate avansate.

Ce este Arhitectura von Neumann?

  • Arhitectura von Neumann se bazeaza pe trei elemente de baza: procesor, memorie si dispozitiv de intrare/iesire. La un calculator astfel conceput, atat programul, cat si datele sunt stocate in aceeasi memorie, la care este conectat procesorul. Acesta preia instructiuni succesive din memorie si executa comenzile corespunzatoare. Aceasta arhitectura este utilizata pe scara larga in majoritatea calculatoarelor moderne, iar popularitatea sa se datoreaza simplitatii sale.

Arhitectura Harvard vs Arhitectura von Neumann

  • Principala diferenta este memoria.In arhitectura Harvard,aceasta a fost impartita in doua componente separate, prima stocand datele si a doua programul.Un astfel de aranjament imbunatateste viteza intregului sistem. In arhitectura von Neumann, programul este executat secvential, ceea ce inseamna ca procesorul, pentru a prelua comanda sau datele, trebuie sa se deplaseze intotdeauna la urmatoarea celula de memorie. Sistemul von Neumann este mai popular datorita simplitatii sale. Arhitectura Harvard este mai complexa si ofera performante mai bune, dar este mai complicata de implementat.