1 of 21

Slide Notes

in 2008 is het uitwerkingsplan stadshart (unaniem) vastgesteld door de gemeenteraad van Den Helder. Hiermee legde de gemeente een visie voor de ontwikkeling van de stad vast voor de komende 20 jaar. Het was een hoogst noodzakelijk plan, omdat de voorgaande 15 jaar geen enkele investering is gedaan in het Stadshart. Verpauperd, veel leegstand en sfeerloos waren schokkende karakteristieken die vroegen om een dringende ingreep.

masterplan

Published on May 11, 2016

No Description

PRESENTATION OUTLINE

uitwerkingsplan stadshart

2008 vastgesteld
in 2008 is het uitwerkingsplan stadshart (unaniem) vastgesteld door de gemeenteraad van Den Helder. Hiermee legde de gemeente een visie voor de ontwikkeling van de stad vast voor de komende 20 jaar. Het was een hoogst noodzakelijk plan, omdat de voorgaande 15 jaar geen enkele investering is gedaan in het Stadshart. Verpauperd, veel leegstand en sfeerloos waren schokkende karakteristieken die vroegen om een dringende ingreep.

2008-2018

aangenaam, sfeervol en aantrekkelijk Stadshart
Het Masterplan is opgedeeld in drie fases. De eerste fase kenmerkt zich door de grootste ingrepen, waarvan de verplaatsing van de schouwburg de spil is waarom de stedelijke vernieuwing draait. Dit biedt kansen om een compacter, aantrekkelijker en aangenamer Stadshart te maken.
Een van de belangrijke opgaven is het maken van aantrekkelijke winkelstraten. De herinrichting van de Beatrixstraat is hier het ultieme voorbeeld van (maar ook veel woonstraten zijn opnieuw ingericht).

anno 2012

De Keizerstraat heeft een verbindende functie in de plannen. De verbinding zou echter pas in de tweede fase onder handen worden genomen. Nieuwe inzichten en een veranderende markt hebben geleid tot een gevelrenovatiefonds. Ondernemers die hun vastgoed willen opknappen kunnen in aanmerking komen voor een stimuleringssubsidie van Woningstichting en Zeestad

anno 2016

stimuleringssubsidie
Inmiddels zijn er al een groot aantal gevels opgeknapt. De straat krijgt weer allure. Zelfs leegstaande panden worden nu opgeknapt omdat er vertrouwen is dat nieuwe ondernemers zich willen vestigen in een sfeervol pand. In de Keizerstraat zijn al twee nieuwe ondernemers gestart. Bij het nieuwe pand van Livera is goed te zien hoe een het publiek wordt welkom geheten in de winkel.

anno 2010

De Keizerstraat is straks de verbinding tussen twee winkelclusters. Aan de Beatrixstraat komt een nieuwe cluster van wonen, winkelen en parkeren. Bestaande winkelpanden zijn opgekocht en gesloopt.

anno 2018

compact winkelgebied
Nieuwe panden met een kwaliteit die vergelijkbaar is met de overzijde die we net hebben gezien, worden teruggebouwd. Ook de vierkante meters winkel, die zijn verdwenen met de sloop, komen weer terug. De bereikbaarheid van de achterliggende parkeergarage wordt verbeterd, waardoor de kooplustige bezoeker zich welkom voelt in de stad. De terrassen op de Beatrixstraat geven aanleiding om nog even lekker te blijven hangen na het winkelen.

anno 2009

De Kop van de Beatrixstraat is een van de projecten waar snel aandacht voor moest komen. Braakliggende stukken moesten een verbinding gaan worden tussen wonen en werken.

anno 2015

winkelen en wonen
Een prachtig voorbeeld, waar wonen en ondernemen samenkomt. De uitwerking van het pand in verschillende geveldelen vaan metselwerk dat aan de Amsterdamse school doet denken, laat zien hoe mooi het weer kan worden in Den Helder. Er is veel aandacht voor kwaliteit, gewaarborgd door de supervisor van het Masterplan, waardoor de visie steeds opnieuw onder de loep wordt genomen.

anno 2008

De bezoeker aan de stad werd niet echt verwelkomd. Groen is niet goed onderhouden en het monumentale pand heeft geen exoloitatie meer. Dit pand leent zich in de visie uitstekend om een verbinding te zijn tussen Stadshart en Willemsoord. Een verbinding tussen stad en haven, tussen winkelen en uitgaan.

anno 2016

verbinding tussen Stadshart en Willemsoord
Inmiddels heeft het gebouw een nieuwe functie gekregen: de regionale bibliotheek. Het is echter meer dan een bibliotheek; het is de huiskamer van de stad. Vanuit de diverse ramen kijk je op de stad en zie je hoe de verbinding tussen Stadshart en Willemsoord geweldig geslaagd is. Nu ook de weg wordt aangepast, wordt het duidelijker dat hier de stad begint. Een monumentale indruk, waar je minder makkelijk aan voorbij rijdt, maar waar je ingetrokken wordt.

anno 2011

opruimen verpaupering
Aan de Spoorstraat wordt gewerkt aan het inkrimpen van het winkelareaal. Verpaupering ongewenste ondernemingen zijn gesloopt.

anno 2014

van winkels naar wonen
Statige stadswoningen hebben de plaats van de verpauperde panden ingenomen. Het omzetten van winkelen naar wonen, het creëren van een zogenaamde aanloopstraat, is ook doorgevoerd in de herinrichting van de straat. Als alle plannen verder in uitvoering zijn, wordt de verkeerssituatie verder aangepast.

anno 2008

Een van de eerste ingrepen in het Stadshart is het verwijderen van de droogloop geweest. Hiermee is het contact met de omgeving vergroot, panden kwamen weer in het licht te staan, gevels werden opgeknapt en er kwamen kansen voor nieuwe sfeerelementen.

anno 2016

aangename pleinen
Op meer plekken zijn pleintjes heringericht met meer groen en zitelementen. Door meer rust en groen te creëren in de stad, zijn mensen graag buiten en mensen op straat betekent gezelligheid. Het Juttersplein is nu heerlijk horecapleintje. Door eenvoudige ingrepen als verhoogde banden langs een plantenbak, kan je hier nu heerlijk in de zon zitten. De straat heeft hiermee een duidelijk beginpunt gekregen.

anno 2016

Een particulier initiatief is het Anton Pieckplein. Dit bevoorradings- en parkeerplein is geadopteerd door omliggende ondernemers om omgevormd te worden tot een horecaplein. Zelf investeren de ondernemers in het vastgoed, het plan voor het plein is voorgelegd aan de gemeente.

anno 2018

gezellig horecaplein
Hoewel het in eerste instantie niet in de visie stond, is het ondernemersinitiatief overgenomen door de gemeente. De supervisor heeft het plan verder uitgewerkt, de woningstichting is betrokken gemaakt, waarmee wonen aan het plein wordt gerealiseerd. Wonen aan het plein creëren stabiliteit, veiligheid, toezicht en levendigheid. De plannen zijn in uitvoering.

anno 2009

Een ander belangrijk punt van het masterplan is het toevoegen van meer sfeer in de stad. Stenige ruimtes maken plaats voor groen. De grootste groene zone is het stadspark dat het station met de dijk moet gaan verbinden. Daarmee wordt de relatie tussen Den Helder en de zee, het maritieme karakter van de stad, weer zichtbaar voelbaar en merkbaar in de stad.

anno 2015

gezellig park met mogelijkheden
Het Stadspark is ook geschikt om activiteiten in te organiseren. De juttersmarkt is een van de vele organisaties die inmiddels een plek in het park hebben veroverd.

anno 2015

Tot slot de stationslocatie. Het ultieme welkom in de stad aan bezoekers met het openbaar vervoer. De ruimte is hier groot en wijds en jaagt de bezoeker weg naar meer geborgenheid. Dit is echter de plek waarop je de bezoeker alle elementen van de stad direct wil laten ervaren en vanwaar je hem soepel wilt begeleiden naar zijn eindbestemming.

anno 2017

Inmiddels is er een ontwerp wat al deze elementen in zich verenigd en dat wij in 2017 willen realiseren. Zo, dat bezoekers aan Sail met een heel nieuw beeld van Den Helder de stad weer verlaten.

Den Helder

  • kleiner en compacter
  • sfeervol en gezellig
  • vertrouwen in de stad
  • verbeterd imago van de stad
  • aantrekkelijk investeringsklimaat