1 of 20

Slide Notes

Liedjestekst:

OP DE PURPEREN HEI

In de stille Kempen
Op de Purperen hei
Staat een eenzaam huisje
Met een boom erbij

Op een zomeravond
In m’n droom alleen
Liep ik in gedachten
Langs dat huisje heen

REFREIN:
Hoe schoon op de wereld, de zomerse hei
Dat is hier op aarde de hemel voor mij
Hoe schoon op de wereld, de zomerse hei
Dat is hier op aarde de hemel voor mij

In dat eenzaam huisje
Zat een mooie vrouw
Die zag in m’n ogen
wat ik vragen wou
Zij keek mij toen lachend
en verlegen aan
Schoof ’t gordijntje toe
En is toen heen gegaan

Maar wat heeft de liefde
Hier opnieuw verricht
Want ’t rood gordijntje
gaat nu nooit meer dicht
Door het open venster
Dat ze vroeger sloot
Lach ik naar het kindje
Op zijn moederschoot
DownloadGo Live

Reed ie door Retie? (Loesje Vangeel)

Published on Jul 30, 2017

"Reed ie door Retie?" is een promotiepresentatie voor dit dorp der zeven neten in de Stille Kempen. Benieuwd wat er zoal te beleven valt? Neem dan zeker een kijkje op mijn Haiku Deck! Tot ziens in Retie, Loesje Vangeel

PRESENTATION OUTLINE

in de stille kempen, op de purperen hei

Liedjestekst:

OP DE PURPEREN HEI

In de stille Kempen
Op de Purperen hei
Staat een eenzaam huisje
Met een boom erbij

Op een zomeravond
In m’n droom alleen
Liep ik in gedachten
Langs dat huisje heen

REFREIN:
Hoe schoon op de wereld, de zomerse hei
Dat is hier op aarde de hemel voor mij
Hoe schoon op de wereld, de zomerse hei
Dat is hier op aarde de hemel voor mij

In dat eenzaam huisje
Zat een mooie vrouw
Die zag in m’n ogen
wat ik vragen wou
Zij keek mij toen lachend
en verlegen aan
Schoof ’t gordijntje toe
En is toen heen gegaan

Maar wat heeft de liefde
Hier opnieuw verricht
Want ’t rood gordijntje
gaat nu nooit meer dicht
Door het open venster
Dat ze vroeger sloot
Lach ik naar het kindje
Op zijn moederschoot

RETIE

Dorp der zeven neten
Retie is het dorp van de Zeven Neten: de Looiendse Nete, de Kleine Nete, de Zwarte Nete, de Werbeekse Nete, de Plas Nete, de Witte Nete en het Nonnen Neetje. Samen met de Wamp vormen zij bovenlopen van de Kleine Nete en zij zijn bij de meest zuivere riviertjes van Vlaanderen.

De naam "Retie", is afgeleid van de Latijnse persoonsnaam Retus en duidt het gebied aan dat eertijds een bezit was van een zekere Retus.

De Kempense gemeente telt ruim 11.000 inwoners. Binnen de gemeentegrenzen liggen van oudsher meerdere woonkernen: het centrum, Hodonk, Looiend, Obroek en Den Brand. Sinds 1 januari 1977 hoort daar ook het dorp Schoonbroek bij dat geërfd werd van Oud-Turnhout.

"Reed ie?"

over De legende van Sint-Martinus die te paard door de lucht reed...
Volgens een legende reed Sint-Martinus in een ver verleden te paard door de lucht. Sommige mensen in Retie keken toevallig naar boven en zagen hem. Anderen kwamen echter te laat om het wonder te zien en vroegen ongelovig: “Reed ie?”. De plaats van dit gebeuren bleef de naam Retie behouden.

Vanuit historisch standpunt is de naam Retie afgeleid van het Latijnse ‘retus’. Deze naam duidt op het gebied dat vroeger eigendom was van een zekere Retus, ooit de voornaamste grondbezitter van Retie.

De Lindeboom

In het centrum van het dorp staat een eeuwenoude dorpslinde. De linde knoopt rechtstreeks aan bij het middeleeuws verleden van Retie. Het was namelijk de plaats waar de schepenbank zetelde en het jaargeding plaatsvond. De plaatselijke schepen- of rechtbank bestond uit zeven schepenen en de drossaard die de soevereine heer vertegenwoordigde. Het jaargeding was een soort algemene en openbare vergadering waarin alle burgerlijke en kerkelijke bestuurders de problemen van het dorp bespraken.

De oudste officiële vermelding van de lindeboom dateert van 1652. Een document uit dat jaar vermeldt het overlijden van een zekere 'Syken onder linde'. Deze vrouw werd vermoedelijk als pasgeborene onder de boom te vondeling gelegd.
Aangezien men deze linde omstreeks het midden van de 17e eeuw al als een volwassen boom beschrijft, moet hij toen al minstens enkele honderden jaren oud geweest zijn. De plaatselijke heemkundige E. Sneyers veronderstelt dat de boom als een soort vrijheidsboom zou geplant zijn in 1332, toen Retie een autonome heerlijkheid in het land van Geel werd.

De linde heeft een stamomtrek van 3,8 meter en een kruindoorsnede van ongeveer 12 meter. In 1988 verving men de metalen ondersteuning door eentje in duurzaam padoekhout. De linde zelf onderging enkele 'boomchirurgische' ingrepen en de omgeving werd verfraaid.

Sint-Maarten

Sint-Maarten is de patroonheilige van Retie en dat wordt dan ook gevierd. In de voormiddag gaan de kinderen van deur tot deur en zingen het Sint-Maartenlied terwijl ze geld en snoep inzamelen. Reeds weken van te voren zijn de inwoners van de gehuchten bezig met het verzamelen van hout om een zo groot mogelijke brandstapel te maken. Na het invallen van de duisternis worden de vuren in de verschillende wijken en gehuchten aangestoken. Sint-Maarten doet dan zijn ronde om krentenbollen uit te delen.

Driekoningen

In Retie wordt al op de vooravond van Driekoningen gezongen. Overdag gaan de kinderen van deur tot deur in ruil voor wat snoep of geld. 's Avonds is het de beurt aan de volwassenen. Zij bellen onherkenbaar aan bij kennissen die moeten raden wie ze voor zich hebben.
Vanuit de gemeente trekken er de hele dag fotografen op uit om de zangers te fotograferen. Drie kinderen en drie volwassenen maken kans op een leuke prijs.

Retie centrum: 5 januari
Schoonbroek: 6 januari

Kasteel du Four

Het ‘Kasteel van Rethy’ vierde in 2006 zijn honderdste verjaardag. Het landelijke kasteel in neo-Vlaamse renaissancestijl ligt in de drassige vlakte van de Kleine Nete. Het werd gebouwd naar een ontwerp van de Leuvense architect Langerock in opdracht van François du Four, destijds burgemeester van Turnhout en eigenaar van de drukkerij Brepols.

Sedert 1948 was het kasteel eigendom van de Christelijke Belgische Diamantbewerkerscentrale. Tot 1976 was het een herstellingoord, Levenslust. Momenteel is het in privébezit. Het kasteel en het park zijn sinds eind 2010 dan ook niet meer toegankelijk voor het publiek.

Het prachtige park in Engelse stijl werd aangelegd door de Brusselse landschapsarchitect Jules Buyssens. Centraal en ietwat hoger geleden domineert het kasteel over zo'n dertig hectaren loofbomen, heesters, vijvers en grasvelden.

Adres: Kasteelstraat 60
Let op: het kasteel is sinds enkele jaren privé-eigendom. Het is dus niet meer mogelijk om het kasteel te bezoeken, maar het is wel zichtbaar vanaf de straatkant.

De Watermolen

Op de Witte Nete bevindt zich een schilderachtige, maalvaardige graanwatermolen.
Hoewel de oudste vermelding pas uit 1633 dateert, bestond deze molensite wellicht al in de 14e eeuw. Het huidige bakstenen molenhuis dateert uit 1765 en vervangt een houten constructie uit 1658. Juridisch was het een zogenoemde banmolen. Zulke molens stonden onder toezicht van de dorpsheer; elke onderdaan was verplicht er zijn graan te laten malen en een gedeelte van het meel als belasting in natura aan de soevereine heer af te staan. In de middeleeuwen straalden molens derhalve een zekere macht en invloed uit.

De watermolen is van het onderslagtype. Dit type was het meest aangewezen op de traag stromende waterlopen in de Kempen.
Om de drijfkracht en de snelheid van het water op te voeren, bouwde men een stuw- en sluiswerk. Ter hoogte van het onderste kwart van het rad creëerde men een artificiële stroomversnelling. Zowel de binnen- als buiteninstallatie van deze watermolen is volledig intact.

Bezoekers kunnen de molen elke laatste zondag van de maand van 14.00 u. tot 17.00 u. aan het werk zien. Van hieruit start ook een mooi kanotraject en de natuurhistorische wandeling van de Witte Netevallei.

De Windmolen

De molen werd in 1794 gebouwd in Arendonk en in 1934 naar Retie overgebracht. Omdat hij de laatst bijgekomen molen was in een rij van zes, werd hij bekend als de Nieuwe Molen. Sinds de restauratie van 1981-1982 is hij weer maalvaardig en kreeg hij de naam De Heerser. In 2005 kreeg de molen een nieuwe opknapbeurt. In 2015 werden er herstellingen uitgevoerd en kreeg de windmolen een nieuwe verflaag.

Deze kleurrijke houten staak- of standaardmolen behoort tot de oudste molentypes van ons land.
De onderbouw is bij De Heerser door een bakstenen constructie afgedekt en bijgevolg niet zichtbaar. De wieken kunnen loodrecht naar de wind georiënteerd worden om zo de wind maximaal op te vangen.

Het interieur, met onder meer een verzameling van miniatuurmolens, is op aanvraag te bezoeken. Hiervoor maak je een afspraak met de molenaar.
Molenaar Frans Geysen zorgt ervoor dat elke maandag en van april tot september ook elke laatste zondag van de maand van 14.00 u. tot 17.00 u. de molen in werking wordt gebracht.

Adres: Kronkelstraat

Het Prinsenpark

Provinciaal Groendomein Prinsenpark:

Retiese Aart, Park van Retie, Prinsenpark… achter al deze benamingen schuilt een roemrijk verleden. Tot in de helft van de 19e eeuw bestond de Kempen vooral uit een onmetelijke heide. Deze woeste gronden, toen ‘De Aart’ genoemd, werden door de inwoners gebruikt om hun vee te hoeden. Ze gebruikten de heideplaggen als strooisellaag in de stallen en staken heizoden en turf als brandstof. Op een aantal panoramapunten kun je de uitgestrektheid van het gebied nog herkennen in het landschap.
Rond 1840 werd getracht de woeste gronden vruchtbaar te maken. De ‘Retiese Aart’ werd grotendeels verworven door Koning Leopold I. Later werd het domein door de Graaf van Vlaanderen aanzienlijk uitgebreid tot 4 550 hectaren. Een uitgebreid net van toevoergrachten werd aangelegd voor de bevloeiing van het park en de bevoorrading van de vijvers. Het park werd in 1972 eigendom van de provincie Antwerpen.
Het centrale deel van het domein met zijn kronkelige wegen en indrukwekkende bomen werd aangelegd met de bedoeling hier een kasteel te bouwen. Het kasteel is er echter nooit gekomen. De naam ‘Retiese Aart’ werd in die tijd meer en meer vervangen door ‘Park van Retie’.
Het park beschikt over enkele vijvers, die een unieke meerwaarde aan het domein geven. Deze worden door een grachtensysteem gevoed met kalkrijk water uit het Kempens kanaal. De waterstand wordt zo geregeld dat er tijdens de vogeltrekperioden hier en daar slikplaatsen ontstaan waar je talrijke vogels kan waarnemen. Naast deze vijvers zorgen de weiden aan de rand van het domein voor enkele mooie vergezichten. Kortom, het Prinsenpark is een gebied (van 215 hectaren groot) dat geschiedenis, rust en schoonheid uitstraalt: de ideale combinatie voor een ontspannende dag in de natuur.

Het Berkenstrand

De zwemvijver van het Berkenstrand is de enige plaats in Retie waar het toegelaten is om te zwemmen.

Ben je benieuwd naar de kwaliteit van het zwemwater?

In zwemvijvers worden er wekelijks stalen genomen. Een overzicht van de analyse van deze stalen vind je hier.

De resultaten worden aan de exploitanten bezorgd die ze duidelijk zichtbaar moeten uithangen. Dezelfde resultaten worden gepubliceerd op de website www.kwaliteitzwemwater.be, zodat de bader op elk moment de meest actuele waterkwaliteit kan raadplegen.

Kajakken

Tussen Retie en Grobbendonk is de Kleine Nete geschikt voor kano- en kajakvaart. Je vindt er alle nodige voorzieningen zoals aanlegsteigers, picknickbanken, vuilnisbakken en informatiepanelen.
Avonturiers die op zoek zijn naar een bloedstollende adrenalinetrip vol kolkende stroomversnellingen zijn hier aan het verkeerde adres. Wat mag je wel verwachten? Een ontspannen voortkabbelende maar fascinerende tocht door een idyllisch brokje natuur vanaf de watermolen in Retie tot de watermolen in Grobbendonk, waar de tocht uitmondt in een wondermooi parklandschap.
Kortom, een gedroomd dagje uit voor het hele gezin!

Hengelen

Retie is een trekpleister voor de hengelaar. Zowel de recreant als de gedreven sportvisser kan hier zijn hobby beoefenen in een prachtige natuur.

Je kan vissen op volgende locaties:
Berkenstrand
Kempens kanaal Schoten – Dessel
Nete
gemeentelijke visvijver De Watering
wedstrijdvijvers Berkenstrand, Groenenbeemd en Spooren
Voor het afleveren van een visvergunning kan je terecht op de dienst Financiën, T 014 38 92 55, E financien@retie.be.

wandelingen

Bokkenrijders, Beredoezen en Bosgeboefte - Retie, Postel (6,5 km | 9,8 km)

De bokkenrijders versus de Witheren:

Hoe komt het dat we vandaag niet zo veel meer lezen over de plunderende bende van de bokkenrijders?
Dat hebben we te danken aan onze Norbertijnen, met hun witte gewaden ook wel Wit heren
genoemd. De bokkenrijders waren een roversbende die in de 18de eeuw de Antwerpse, Limburgse
en Nederlandse Kempen onveilig maakte. In de volksverhalen werden deze booswichten voorgesteld
als wildemannen die op vliegende bokken door de Kempen raasden.
Ze plunderden hoeven en staken ze in brand. Tijdens zo’n wilde nacht,
scheerden de bokkenrijders luid krijsend over de abdij van Postel. De
Witheren stormden naar buiten, knielden en begonnen te bidden. Een
eff ectieve stra tegie? Wees maar zeker! De bokken stei gerden en hun ruiters
losten op in de lucht. De bokkenrijders waren verslagen!
Het verhaal leeft vandaag nog verder in de Efteling. Daar vertelt de attractie
Villa Volta het verhaal van bokkenrijder Hugo van den Loonsche
Duynen, de hoofdman van de bokkenrijders. Op een avond plunderde
hij de abdij van Postel en werd vervloekt. Allemaal fabeltjes van de Efteling.
Voor het echte verhaal van de bokkenrijders moet je in Postel zijn!

Witte Netevallei

De Witte Netevallei is een uniek natuurgebied in de Kempen. Het gebied heeft een rijk verleden en heeft een bijzondere aantrekkingskracht op de mens. Nabij de historische watermolen kun je het rivierlandschap ontdekken met mysterieuze broekbossen, bloemrijke hooilanden en kletsnatte moerassen in oorden die luisteren naar vreemde namen zoals den Haring, de Weense Putten en de Koeibemdekens. Het landschap wordt jaarlijks overstroomd door de Witte Nete en de Zwarte Nete die elkaar hier ontmoeten.

Beginpunt
Watermolen, Retie

Afstand
groene wandeling: 1,3 km
rode wandeling: 4,2 km

Aanbevolen schoeisel
Bij nat weer zijn laarzen of stevig schoeisel aangeraden


Meer info: http://www.natuurpunt.be/natuurgebied-witte-netevallei_486.aspx
Bekijk een filmpje op: http://www.digicat.be/community/video/index?id=1828&catid=10


Downloads

wandeling Witte Netevallei

Wandelknooppuntennetwerk

Kempense Heuvelrug & Kempense Meren
KEMPENSE HEUVELRUG:

In 2005 ontwikkelde Retie samen met Herentals en Kasterlee een gloednieuw wandelaanbod volgens het principe van het fietsknooppuntennetwerk, een primeur binnen de provincie!
Het knooppuntensysteem is heel flexibel: je wandelt van knooppunt naar knooppunt, je kiest zelf waar je vertrekt en hoe ver je wil wandelen.
Het gebied dat door het knooppuntennetwerk Kempense Heuvelrug bestreken wordt, heeft als gemeenschappelijke hoofdkenmerken:
de Kleine Nete, kronkelend door het vlakke landschap
talrijke kleinere waterlopen omgeven door landbouwgebieden, vennen, vijvers en plassen
de aanwezigheid van zandduinen en de Kempense Heuvelrug
de grote bosarealen en hoofdzakelijk altijd groene dennenbossen
Het netwerk beslaat een groot gebied van meer dan 10.000 hectaren landbouw- en natuurgebieden. Wie het ganse netwerk aflegt in een richting moet rekenen op een afstand van meer dan 250 kilometer. Andere combinaties leveren een veelvoud aan kilometers op. Soms heb je zelfs de keuze om via een verkorting de route tussen 2 punten in te korten, bijvoorbeeld als je moe bent of denkt te laat op de bestemming te komen.

De kaart van het wandelknooppuntennetwerk Kempense Heuvelrug werd aangevuld met een geïllustreerde wandelgids.
In juli 2012 werd er een vernieuwde wandelnetwerkkaart (8,00 EUR) uitgegeven. Deze zal je zeker inspireren om dit prachtige gebied verder te ontdekken.

Meer info en online bestellen kan via het e-loket of via de website van Antwerpse Kempen.

KEMPENSE MEREN:

Sinds juni 2012 beschikt onze gemeente over 2 wandelnetwerken. Naast het wandelnetwerk 'Kempense Heuvelrug' kan je in Retie voortaan dus ook aansluiten op dit nieuwe netwerk met maar liefst 270 kilometer wandelplezier in Retie, Dessel en Mol.
De naam van het wandelnetwerk verwijst naar het waterrijke landschap, zo typisch voor Retie, Dessel en Mol. De ontginning van het witzand in de regio vanaf de tweede helft van de negentiende eeuw creëerde een lappendeken van meren, vijvers en plassen tussen de al talrijk aanwezige riviertjes.
Vele van deze watergebieden zijn vandaag schitterende natuurgebieden, andere aantrekkelijke recreatiedomeinen.

De rechthoekige rood-witte borden met nummers houden je onderweg op het juiste pad. Met behulp van de gedetailleerde overzichtskaart (8,00 EUR) creëer je zelf talloze wandelingen op maat.
De kaart van het wandelnetwerk - inclusief inspiratieboekje met praktische info en suggestielussen - is verkrijgbaar aan de onthaalbalie van het gemeentehuis of kan je bestellen via het e-loket of via www.antwerpsekempen.be.

fietsroutes

Diverse fietsroutes doorkruisen onze gemeente.

Rondom de abdij van Postel (voorheen Miel Ottenroute): 55,7 km **
Deze fietsroute is in totaal 55,7 km lang. De verkorte routes zijn 29,5 km en 35,3 km lang. Welk traject je ook kiest, het is steeds genieten van velden en bossen, hier en daar doorsneden door kanalen.
Vertrekplaatsen:
Abdij Postel, Abdijlaan 16 B, 2400 Mol
Ecocentrum 'De Goren', Postelsesteenweg 71, 2400 Mol
Prinsenroute: 43,5 km **
Een traject van 43,5 km langs Retie, Geel, Kasterlee en Oud-Turnhout. Je fietst langs gevarieerde natuurlandschappen en interessante monumenten.
Er is een verkorting van 24,2 km mogelijk en een verlenging van 15,7 km.
Mogelijke vertrekplaatsen:
Achterkant van De Linde, Kasteelstraat 67, 2470 Retie
Provinciaal Domein Prinsenpark, Kastelsedijk 5 (weg Retie-Geel), 2470 Retie
Ontdek de Kempense Meren: 66 km **
Met deze fietsroute kan je de streek van de Kempense Meren verkennen. Een fietslus van 66 km met verkortingen van 45 en 31 km, loodst je doorheen de gemeenten Retie, Balen, Dessel en Mol.
Je kunt deze fietstocht starten vanaf de verschillende knooppunten die in de route verwerkt zitten.
Corsendonkroute: 46 km
De Corsendonkroute is 53 km lang en heeft vier verkortingen: verkorting 1 (16 km), verkorting II (36 km), verkorting III (19 km) en verkorting IV (27 km)
Vertrekplaatsen:
Schoonbroek, Sint-Jobkerk
Priorij Corsendonk, Corsendonk, 2360 Oud-Turnhout
Retiese Kapellenroute: 49 km
De kapellekensroute kan in één of in tweemaal gereden worden.
Het eerste gedeelte start aan de achterzijde van het vakantiehuis 'De Linde' en gaat tot aan kapel nr. 21. Dit gedeelte is ongeveer 28 km lang.
Het tweede gedeelte start aan de kapel van het klooster van de zusters Fransciscanessen. In de gevel langs de Kloosterstraat is kapel n° 22 gebouwd. Deze route is circa 25 km lang.
Vaartketsersroute: 44,6 km **
Met de kanalen en de witzandontginningen vormen water en zand de rode draad doorheen de Vaartketsersroute. Ze loodst je over een afstand van bijna 45 km langs de mooiste plekjes van Mol, Dessel en Retie. De Vaartketsersroute volgt de fietsknooppunten en bestaat uit 2 lussen die je aansluitend kunt fietsen: de lus Dessel - Retie bedraagt 30 km, de lus Dessel - Mol bedraagt 14,6 km.
Mogelijke vertrekplaatsen:
Sas4-Toren, Nieuwedijk 72Z, 2480 Dessel
Provinciaal Domein Prinsenpark, Kastelsedijk 5 (weg Retie-Geel), 2470 Retie
Ecocentrum 'De Goren', Postelsesteenweg 71, 2400 Mol
** De fietsroutes Rondom de abdij van Postel, de Prinsenroute, Ontdek de Kempense Meren en de Vaartketsersroute zijn geïntegreerd in het fietsknooppuntennetwerk.

Zeven Neten Route (Mountainbike)

Het parcours bestaat uit 2 lussen: een rode lus van +/- 20 km en een groene lus van +/- 24 km.
De rode lus is ideaal voor de beginnende mountainbiker. Door een typisch Kempens weidelandschap fiets je richting Hodonk. Aan het kanaal Dessel-Schoten is er aansluiting voorzien met de Desselse Campinaroute.
De groene lus biedt de wat meer ervaren mountainbikers een aangename en sportieve fietstocht. Weidse landbouwgronden wisselen af met bossen en houtkanten. In het gebied 'Beverdonkse Heide' kom je langs de Watermolen waar je in een kano of kajak kan stappen. Via het Provinciaal Groendomein Prinsenpark is er aansluiting met de route van Kasterlee mogelijk.
Er zijn startplaatsen voorzien aan sporthal Boesdijkhof en het sportpark Vossekot. Op deze plaatsen zijn infoborden geplaatst en de route is eveneens in kaartvorm te koop (3,00 EUR) aan het onthaal van het gemeentehuis en in de sporthal Boesdijkhof.

7x Door Retie met de fiets:

  • Rondom de abdij van Postel (Miel Ottenroute): 55,7 km
  • Prinsenroute: 43,5 km
  • Ontdek de Kempense Meren: 66 km
  • Corsendonkroute: 46 km
  • Retiese Kapellenroute: 49 km
  • Vaartketsersroute: 44,6 km
  • Zeven Neten Route: 20 & 24 km MTB
Diverse fietsroutes doorkruisen onze gemeente.

Rondom de abdij van Postel (voorheen Miel Ottenroute): 55,7 km **
Deze fietsroute is in totaal 55,7 km lang. De verkorte routes zijn 29,5 km en 35,3 km lang. Welk traject je ook kiest, het is steeds genieten van velden en bossen, hier en daar doorsneden door kanalen.
Vertrekplaatsen:
Abdij Postel, Abdijlaan 16 B, 2400 Mol
Ecocentrum 'De Goren', Postelsesteenweg 71, 2400 Mol
Prinsenroute: 43,5 km **
Een traject van 43,5 km langs Retie, Geel, Kasterlee en Oud-Turnhout. Je fietst langs gevarieerde natuurlandschappen en interessante monumenten.
Er is een verkorting van 24,2 km mogelijk en een verlenging van 15,7 km.
Mogelijke vertrekplaatsen:
Achterkant van De Linde, Kasteelstraat 67, 2470 Retie
Provinciaal Domein Prinsenpark, Kastelsedijk 5 (weg Retie-Geel), 2470 Retie
Ontdek de Kempense Meren: 66 km **
Met deze fietsroute kan je de streek van de Kempense Meren verkennen. Een fietslus van 66 km met verkortingen van 45 en 31 km, loodst je doorheen de gemeenten Retie, Balen, Dessel en Mol.
Je kunt deze fietstocht starten vanaf de verschillende knooppunten die in de route verwerkt zitten.
Corsendonkroute: 46 km
De Corsendonkroute is 53 km lang en heeft vier verkortingen: verkorting 1 (16 km), verkorting II (36 km), verkorting III (19 km) en verkorting IV (27 km)
Vertrekplaatsen:
Schoonbroek, Sint-Jobkerk
Priorij Corsendonk, Corsendonk, 2360 Oud-Turnhout
Retiese Kapellenroute: 49 km
De kapellekensroute kan in één of in tweemaal gereden worden.
Het eerste gedeelte start aan de achterzijde van het vakantiehuis 'De Linde' en gaat tot aan kapel nr. 21. Dit gedeelte is ongeveer 28 km lang.
Het tweede gedeelte start aan de kapel van het klooster van de zusters Fransciscanessen. In de gevel langs de Kloosterstraat is kapel n° 22 gebouwd. Deze route is circa 25 km lang.
Vaartketsersroute: 44,6 km **
Met de kanalen en de witzandontginningen vormen water en zand de rode draad doorheen de Vaartketsersroute. Ze loodst je over een afstand van bijna 45 km langs de mooiste plekjes van Mol, Dessel en Retie. De Vaartketsersroute volgt de fietsknooppunten en bestaat uit 2 lussen die je aansluitend kunt fietsen: de lus Dessel - Retie bedraagt 30 km, de lus Dessel - Mol bedraagt 14,6 km.
Mogelijke vertrekplaatsen:
Sas4-Toren, Nieuwedijk 72Z, 2480 Dessel
Provinciaal Domein Prinsenpark, Kastelsedijk 5 (weg Retie-Geel), 2470 Retie
Ecocentrum 'De Goren', Postelsesteenweg 71, 2400 Mol
** De fietsroutes Rondom de abdij van Postel, de Prinsenroute, Ontdek de Kempense Meren en de Vaartketsersroute zijn geïntegreerd in het fietsknooppuntennetwerk.

Zeven Neten Route (Mountainbike)

Het parcours bestaat uit 2 lussen: een rode lus van +/- 20 km en een groene lus van +/- 24 km.
De rode lus is ideaal voor de beginnende mountainbiker. Door een typisch Kempens weidelandschap fiets je richting Hodonk. Aan het kanaal Dessel-Schoten is er aansluiting voorzien met de Desselse Campinaroute.
De groene lus biedt de wat meer ervaren mountainbikers een aangename en sportieve fietstocht. Weidse landbouwgronden wisselen af met bossen en houtkanten. In het gebied 'Beverdonkse Heide' kom je langs de Watermolen waar je in een kano of kajak kan stappen. Via het Provinciaal Groendomein Prinsenpark is er aansluiting met de route van Kasterlee mogelijk.
Er zijn startplaatsen voorzien aan sporthal Boesdijkhof en het sportpark Vossekot. Op deze plaatsen zijn infoborden geplaatst en de route is eveneens in kaartvorm te koop (3,00 EUR) aan het onthaal van het gemeentehuis en in de sporthal Boesdijkhof.

FIETSKNOOPPUNTENNETWERK

fietskaart antwerpse kempen
De nieuwe fietskaart (2014) van Antwerpse Kempen geeft een up-to-date overzicht van ruim 2 000 kilometer fietsroutes. Het netwerk anno 2014 is uitgebreider en kwaliteitsvoller met nog meer variatie, comfort en fietsplezier. De 20 inrijpunten op de kaart vormen prima vertrekplaatsen. Ook de langeafstandsroutes en doorsteken via fietsostrades staan erop aangeduid. Bestellen kan hier.

Daarnaast is er een grensoverschrijdende fietskaart, waarmee je grensoverschrijdend kunt fietsen doorheen het noordoostelijke deel van de provincies Antwerpen en Belgisch Limburg en het Nederlandse Zuid-Oost-Brabant.
Je kan de kaarten verkrijgen in het gemeentehuis, bij een aantal handelaars of je kan ze online bestellen via deze website.


Stel zelf je route samen
Op de website van Fietsnet kan je zelf je route samenstellen. Je geeft je vertrekplaats en je eindbestemming in; de computer stelt voor jou een route samen. Je kan de route afdrukken op een handig meeneemformaat.