1 of 9

Slide Notes

DownloadGo Live

Tipuri de memorii

Published on Dec 05, 2023

No Description

PRESENTATION OUTLINE

Tipuri de memorii

Realizat de Adela Șulea

Memoria internă

  • Memoria internă reprezintă cea mai costisitoare şi importantă componentă fizică a unui calculator personal, prin intermediul căreia vom putea aprecia performanţele unui calculator. Aceasta este unitatea funcţională a calculatorului destinată păstrării permanente sau temporare a programelor şi a datelor necesare utilizatorului şi bineînţeles a sistemului de operare.

Memorie RAM

  • Memoria RAM reprezintă un spaţiu temporar de lucru unde se păstrează datele şi programele pe toată durata execuţiei lor. Programele şi datele se vor pierde din memoria RAM, după ce calculatorul va fi închis, deoarece aceasta este volatilă, păstrând informaţia doar atâta timp cât calculatorul este sub tensiune.

Memorie ROM

  • Memoria ROM (Read Only Memory – memorie care poate fi doar citită) – este un tip de memorie nevolatilă (informaţia conţinută de acest tip de memorie nu se pierde la oprirea calculatorului). Este o memorie de tip special, care prin construcţie nu permite programatorilor decât citirea unor informaţii înscrise aici de constructorul calculatorului prin tehnici speciale.

Memorie externă

  • Memoria externă este o memorie suplimentară care comunică cu microprocesorul tot prin intermediul magistralei de date şi magistralei de comenzi. Ea este o memorie nevolatilă din care se poate citi şi în care se poate scrie.Memoria externă are de obicei o capacitate mult superioară celei interne, în care se pot înmagazina mai multe programe precum şi datele lor.

Memorie volatilă

  • Memoria volatilă este o memorie de calculator care necesită un flux continuu de energie pentru a menține datele înregistrate. Conținutul dispozitivului de memorie trebuie să fie reînnoit în mod regulat pentru a evita pierderea datelor. Această caracteristică este principala diferență față de memoria nevolatilă, care salvează informațiile înregistrate chiar și după oprire.

Memorie adresabilă

  • Memoriile adresabile reprezintă o categorie specială de memorii,care facilitează accelerarea operațiilor de regăsire a informațiilor.Memoria adresabilă mai poartă numele de MAC.

Memorie asociativă

  • Memoria asociativă în organizarea computerului este când memoria este accesată prin conținut mai degrabă printr-o adresă specifică. Memoria asociativă este, de asemenea, cunoscută ca memorie asociativă, memorie asociativă sau memorie adresabilă conținutului sau CAM.

Concluzie

  • In calcul, memoria este un dispozitiv sau sistem care este utilizat să stocheze informația pentru uz imediat într-un calculator sau hardware asociat și dispozitive electronice digitale.