1 of 15

Slide Notes

DownloadGo Live

Μουσκαρι

No Description

PRESENTATION OUTLINE

ΜΟΥΣΚΑΡΙ

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΙΟΣΙΦ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ, ΕΡΓΑΣΙΑ ΛΑΧΑΝΟΚΟΜΕΙΟ, ΕΠΑΣ ΣΥΓΓΡΟΥ 2020-2021, S. WIEGAND-KALOS
Photo by blumenbiene

* ΛΑΤΙΝΙΚΟ ΟΝΟΜΑ:Muscari
* ΤΑΞΗ:Asparagales.
* ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ :Asparagaceae.
* ΓΕΝΟΣ-ΕΙΔΟΣ:Muscari [Μούσκαρι το παραμελημένο].

* Κοινές ονομασίες: Ασκορδούλακας, Βολβοί, Βροβιός, Σκορδούλακας, Κουρκουτσέλια, Ψωμί του Κούκου


Το γένος Μουσκαρι προέρχεται από της λεκάνης της Μεσογείου, της κεντρικής και νότιας Ευρώπης, της βόρειας Αφρικης, της δυτικής, της κεντρικής και της νοτιοδυτικής Ασίας. Έχει γίνει γηγενές και αλλού, συμπεριλαμβανομένων της Βόρειας Ευρώπης και των Ηνωμενον Πολιτειών.

Το γένος Muscari, η σταφυλουάκινθοι (grape hyacinth),περιλαμβάνει 50 είδη βολβωδών φυτών με τα 17 από αυτά να τα βρίσκουμε στην Ελλάδα. Μεταξύ άλλων υπάρχει το Μουσκαρι neglectum, το Μουσκαρι commutatum, Μουσκαρι pulchellum και το πιο κοινό, το Μουσκαρι comosum.

Το όνομα -Muscari- προέρχεται από την λατινική λέξη “musk”, που προέρχεται από την ελληνική λέξη “μόσχος” (μοσχοβολιά), και αναφέρεται στο γλυκό άρωμα των λουλουδιών, που μαζί με το συχνά βαθύ μπλε χρωματισμό τους, έχουν κάνει την καλλιέργεια των μούσκαρι πολύ δημοφιλή.

Το Μουσκαρι είναι ανοιξιάτικο,πολυετή βολβωδες φυτό και βρίσκεται σε υψόμετρα μέχρι τα 600 μέτρα, σε αμμώδη και καλά στραγγιζόμενα εδάφη, σε ξηρά λιβάδια, σε πετρώδη εδάφη, σε όρια αγρών και σε δάση ως αυτοφυείς.



Στη βάση του φυτού υπάρχουν 3 -7 παράρριζα φύλλα, σκούτο-πράσινου χρώματος, με μήκος μέχρι 40 χιλιοστά, άτριχα, μακρόστενα, γραμμοειδή και διπλώνονται στο κεντρικό νεύρο.
Ο όρθιος, σαρκώδης ανθοφόρος βλαστός που φτάνει σε ύψος 20-50 εκατοστά φέρει άνθη...

...που έχουν μωβ, βαθύ μπλε χρώμα. Με οδοντωτό χείλος σε λευκό χρωματα διαταγμένα σε ταξιανθία βότρυ, κρεμαστά και πυκνά.

...Ειναι ερμαφρόδιτα (έχουν και αρσενικά και θηλυκά όργανα) και γονιμοποιούνται από έντομα. Τα γόνιμα άνθη βρίσκονται στο κάτω μέρος σε σχήμα καμπάνας, με πιο ανοιχτόχρωμο λοβούς ενώ στην κορυφή της ταξιανθίας υπάρχουν και άνθη άγονα που είναι μικρότερα και ανοιχτότερου χρώματος.
Οι καρποί είναι τριγωνικές κάψες που περιέχουν πολλά μικρά σπέρματα, που ωριμάζουν από τον Ιούλιο μέχρι τον Αύγουστο.

Πολλαπλασιάζεται με τον σπόρο του ή με τα βολβίδια. Συχνά προκύπτουν νέα φυτά από σπόρο που έπεσε στο χώμα από την προηγούμενη άνοιξη. Όμως τα σπορόφυτα αυτά θα ανθίσουν 4 χρόνια μετά. Επιπλέον, μπορεί να πολλαπλασιασθεί και με παραφυάδες που δημιουργεί το ίδιο το φυτό.

Όταν καλλιεργείται ως διακοσμητικό φυτό, πολλαπλασιάζεται κατά κύριο λόγο με τους βολβούς του που φυτεύονται σε βάθος μέχρι 8 cm, στις αρχές του φθινοπώρου. Πολλαπλασιάζονται γρήγορα όταν φυτεύονται σε καλά στραγγιζόμενα αμμώδη εδάφη, που είναι όξινα έως ουδέτερα και δεν είναι πολύ πλούσια.

Ο βολβός του Muscari neglectum είναι δηλητηριώδης. Περιέχει μια ουσία αποκαλούμενη ως comisic acid. Αν και δηλητηριώδης, οι σαπωνίνες απορροφώνται από το ανθρώπινο σώμα και αποβάλλονται χωρίς να προκαλούν κάποια βλάβη στον οργανισμό.

Αφού συλλεχθούν η βολβοί, καθαριστούν, βραστούν σε νερό (αρκετές φορές) μπαίνουν στο ξύδι και διατηρούνται στο ψυγείο, μέχρι να σερβιριστούν με ελαιόλαδο. Γίνονται σαν ένα είδος «τουρσιού» που χρησιμοποιείται ως σαλάτα ή μεζές, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε μαγειρευτά φαγητά. Σερβίρονται με λάδι και είναι συνηθισμένο ορεκτικό της νηστείας της Μεγάλης Σαρακοστής.

Το Μουσκαρι περιέχει 40 Kcal ανά 100 γραμμάρια βρώσιμου μέρους, είναι πολύ πλούσια σε κάλιο, φωσφόρο, ασβέστιο, σίδηρο και πλούσια σε μαγγάνιο, χαλκό και μαγνήσιο. Η ξηρή ουσία είναι περίπου 25%. Περιέχει άμυλο 8%, καθώς και σακχαρόζη, φρουκτόζη, γλυκόζη και αραβινόζη. Οι βολβοί περιέχουν επίσης βλεννογόνο, από τα οποία έχουν …

...απομονωθεί ουσίες που φαίνεται να έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Λόγου αυτό, to Mouscari χρησιμοποιείται και στη λαϊκή ιατρική για τις διουρητικές και μαλακτικές ιδιότητες και στα καλλυντικά για να απαλύνει το κόκκινο, ξηρό και σκασμένο δέρμα.